Resep Rendang Serundeng Sapi |
300 gr daging sapi
1 biji kelapa (diambil santannya)
250 gr serundeng
2 batang serai (dikupas)
sedikit lengkuas (dikupas)
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
Garam secukupnya
Sedikit penyedap rasa
Bahan Rendang Daging Serundeng yang diblender
10 tangkai cabai kering
15 siung bawang merah
5 siung bawang putih
2 cm jahe
1 sendok teh jintan manis
1 sendok teh jintan putih
1/2 sendok teh lada sulah
3 biji kemiri
Cara Memasak Rendang Daging Serundeng
Daging dibersihkan dan dipotong. Basuh dan keringkan airnya.Masukkan semua rempah yang sudah diblender bersama santan didalam kuali.
Setelah itu masukkan lengkuas, serai, daun kunyit dan daun limau purut ke dalamnya.
Bila sudah mendidih masukkan daging, penyedap rasa, garam dan sisa santan.
Biarkan mendidih sekali lagi, masukkan serundeng sambil diaduk selalu hingga kering dan daging empuk.
Jangan lupa cobain juga rendang kerang limau yang mantap. Selamat memasak.